Acest site folosește cookie-uri pentru a va oferi o experiență mai bună de căutare și pentru a analiza traficul. În cazul în care alegeți să continuăți să utilizati website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie?
La ora actuală, una dintre principalele preocupări la nivel mondial este reprezentată de combaterea poluării și minimizarea efectelor schimbărilor climatice. În acest context, stilul de viață ecologic s-a extins inclusiv la nivelul clădirilor, termenul de „clădiri verzi” devenind din ce în ce mai popular.
Astfel, arhitecții, constructorii și dezvoltatorii de pretutindeni au început să ia în considerare concepte precum sustenabilitatea arhitecturală și energetică încă din fazele de planificare a unui proiect de construcții și instalații. Pentru astfel de abordări ecologice ale clădirilor, au fost create diferite sisteme de rating, care evaluează construcțiile după criterii precum eficiența utilizării resurselor naturale sau impactul asupra mediului și sănătății.
Două dintre cele mai cunoscute și utilizate astfel de sisteme de rating sunt BREEAM și LEED. Acestea sunt recunoscute și implementate la nivel mondial, ambele vizând design-ul și funcționalitatea eco-friendly a clădirilor.
Cu toate acestea, între cele două sisteme există câteva diferențe importante în ceea ce privește modul de obținere a certificării de „clădire verde”.
Ce este sistemul de certificare BREEAM?
BREEAM a fost înființat acum 30 de ani, în 1990, în Anglia, de către Organizația de Cercetare în Domeniul Construcțiilor (Building Research Establishment – BRE). Acronimul provine de la Organizația de Cercetare în Domeniul Construcțiilor – Metode de Evaluare a Mediului (Building Research Establishment Environmental Assessment Method - BREEAM).
Acest sistem de rating al clădirilor verzi setează standarde specifice și măsoară performanța ecologică a clădirlor, atât pentru cele nou construite, cât și pentru cele deja existente.
Certificarea BREEAM se face prin intermediul unui evaluator independent, care analizează conformitatea cu standardele, atât în etapa de proiectare, cât și la final, în momentul în care întreaga clădire este pusă în funcțiune.
Pe baza rezultatelor obținute în etapa de verificare a conformității, evaluatorul emite un raport, pe care-l transmite, mai departe, în Anglia, către BRE, pentru evaluarea finală și emiterea certificatului.
Criteriile care sunt analizate pe parcursul procesului de certificare:
- Managementul inteligent al clădirii
- Sănătatea ocupanților
- Eficiența energetică și a consumului de apă
- Locația, managementul terenului și al spatiilor interioare, mijloacele de transport disponibile
- Utilizarea materialelor ecologice
- Managementul deșeurilor și al poluării
Scorul total obținut se transformă în ratingul corespunzător scalei BREEAM:
- Unclassified (30%)
- Good (> 45%)
- Very Good (>55%)
- Excellent (>70%)
- Outstanding (>85%)
Compania noastră deține, în portofoliul său, 2 clădiri certificate BREEAM:
- Moldova Center (clădire de birouri) – Breeam Very Good
- Luxuria Domenii Residence (Ansamblu rezidențial – 7 blocuri) – Breeam Excellent
Ce este sistemul de certificare LEED?
Sistemul LEED a fost conceput în 1998, la doar 8 ani după BREEAM, în SUA, de către Consiliul American pentru Clădiri Verzi, acronimul provenind de la „Leadership în Proiectarea Energiei și a Mediului” (Leadership in Energy and Environment Design). Acest sistem este recunoscut internațional ca mecanism de verificare a unei clădiri conform unui set specific de criterii:
- Inovații arhitecturale
- Eficientizarea spațiilor
- Optimizarea consumului de resurse energetice
- Eficientizarea consumului de apă
- Reducerea emisiilor
- Creșterea calității aerului interior
- Utilizarea materialelor reciclabile
- Reducerea costurilor cu service-ul și mentenanța
Pentru obținerea certificării LEED, echipa proiectului, implicată în proiectarea și construcția clădirii este cea care înregistrează proiectul și pregătește documentația necesară, cu ajutorul unui consultant LEED. Documentația este trimisă, apoi, către Consiliul American pentru Clădiri Verzi, care analizează conformitatea pe diferite secțiuni ale sistemului și emite certificatul final, care atestă nivelul atins.
LEED implică patru nivele de certificare:
- Basic (26 – 32 puncte)
- Silver (33 – 38 puncte)
- Gold (39 – 51 puncte)
- Platinum (> 52 puncte)
Sistemul de certificare LEED impune cerințe stricte de execuție, astfel încât o clădire să poată fi considerată „verde”. În cazul în care clădirea nu este eficintă din punct de vedere energetic, sau aerul interior nu are calitatea conform standardelor, ori sistemul de ventilație nu este suficient, aceasta nu va fi considerată „clădire verde”. De asemenea, toate sistemele de instalații trebuie să funcționeze corect și permanent, acestea fiind verificate și analizate de către un expert evaluator independent.
Suplimentar cerințelor obligatorii, există și o serie de elemente adiționale care sunt punctate: existența unei parcări pentru biciclete, acoperiș verde, stație de încărcare pentru mașinile electrice, lumină naturală etc.
Compania noastră a realizt lucrări de construcții și instalații la clădiri din România, care au primit, la final, certificare LEED:
- United Business Center Iași, Cluj și Timișoara (6 clădiri) – LEED Gold și LEED Platinum (UBC 3 Timișoara)
- The Bridge 3 București – LEED Gold